Yleisurheilun MM-kisat pyörähtivät tänään aikaisin suomen aikaan yöllä käyntiin Kiinassa, Pekingissä. Samalla stadionilla kilpailtiin vuoden 2008 kesäolympialaisissa, joten paikat ovat monille urheilijoille tutut. Yksi kaikista mielenkiintoisin laji — ellei jopa mielenkiintoisin— miesten 100 metriä polkaistiin tänään alkuerillä käyntiin.

Kolme suurinta ennakkosuosikkia matkalle ovat hallitseva mestari ja maailmanennätyksen omaava Usain Bolt, tämän kauden kärkiajan Timanttiliigassa juossut Justin Gatlin ja kauden tilastossa toiseksi parasta aikaa pitävä Asafa Powell. Kyseessä on todennäköisesti juuri se laji, joka vetää suurimmat yleisömäärät niin paikan päälle stadionille kun päälaitteiden äärelle ympäri maailmaa.

Bolt avasi kauden myöhään Lontoon Timanttiliigan osakilpailussa, eikä viime vuosien vireestä tuolloin ollut tietoakaan. Hän voitti 100m vaivoin, ja Boltin MM-mahdollisuuksia epäilevät puheet alkoivat. Myönnän, minunkin mieleeni hiipi epäilys, josko Bolt edes huippukuntoon pääsee? 

Fakta on se, että niin kauan kun hän on mukana, niin aliarvioida ei saa. Bolt on ME:n haltija, matkan nelinkertainen olympiavoittaja, ja kyseisen matkan MM-kultamitaleitakin löytyy viisi kappaletta. On kuitenkin fakta, että puolikuntoista Boltia emme MM-kisoissa näkisi, joten täysi luotto hänen mahdollisuuksiin löytyy, ja tulemme näkemään kovan taistelun hänen ja Gatlinin välillä.

Toinen suuri ennakkosuosikki on kauden tilastokärki Justin Gatlin. Gatlin juksi kauden kärkituloksen ja oman ennätyksensä 9,74 kauden alussa Timanttiliigan osakilpailussa Dohassa. Tuo aika on pysynyt listan kärjessä koko kauden, ja tärkeintä on, että Gatlinkin on kauden parhaimmassa kunnossa kun sunnuntain loppukilpailu alkaa. Kenties ennätys menee vielä kovemmin uusiksi. Alkuerien juoksu näytti todella rennolta, joten reservissä on vielä paljon...

Asafa Powell on kolmas ennakkosuosikki listassani. Pitkään yleisurheilun arvokisoissa mukana ollut jamaikalainen on tänäkin vuonna loppukilpailussa, ja mukana mitalitaistossa. Jos suuria ihmeitä ei tapahdu, niin ohessa esitelty kolmikko jakaa mitalit. Olisiko nyt jo ensimmäisen henkilökohtaisen kultamitalin aika? Alkuerä antoi positiivisia singnaaleja ja erityisesti Powellin startti oli kunnossa, mikä voi olla finaalissa ratkaisevassa roolissa...

Ennakko-odotuksia voisi laaritella vaikka kuinka paljon, mutta jännitys tiivistyy sunnuntain edetessä. Uskon taiston olevan tasainen, mutta Bolt on hallitsevana mestarina ennakkosuosikki.