Legendaarinen Keski-Euroopan Mäkiviikko pyörähtää huomenna käyntiin Saksassa Obersdorfissa karsinnalla. Turnee jatkuu aina ensi vuoden alkuun asti ja tällaisena arvokisattomana kautena se on suurimmalle osalle päätavoite, jollei lentomäen MM-kisoja lasketa joukkoon mukaan. Käydään hieman tässä tekstissä läpi keitä turneella kannattaa seurata ja ketkä ovat lähtökohtaisesti ennakkosuosikkeja.

Slovenian Peter Prevc on ollut ykkösnimi ja suurin ennakkosuosikki myös Mäkiviikolle. Prevc on tällä hetkellä henkisesti ja fyysisesti niin vahvassa vireessä, että hän saattaa olla jopa lyömätön. Mäkiviikolla on usein ollut vuosien saatossa tapana sotkea kamppailua, joten siltä kantilta lopputulos voi olla yllättävä. Kovin haastaja on Saksan Severin Freund, joka ei viimeisimmissä kilpailuissa Sveitsin Engelbergissä onnistunut.

Suomen mäkijoukkueen kannalta odotukset ovat maltilliset. Tärkeintä on selvittää jokaisen kilpailun karsinnat. Edellisissä kilpailuissa jopa karsinnan läpäiseminen on ollut erityisen haastavaa, joten pahimmassa mahdollisessa tapauksessa yksikään suomalaishyppääjä ei ole kilpailussa mukana. Tämä ei kuitenkaan ole todennäköinen skenaario, toivottavasti.

Ennakkosuosikit:

Peter Prevc

- Kertakaikkiaan huikeassa vireessä oleva slovenialaishyppääjä on suurin ennakkosuosikki. Pystyy tekemään erittäin pitkiinkin hyppyihin telemark-alastulot ja vie täten tuomaripisteitä laariinsa. Yksinkertaisesti hankala voitettava. Lillehammerin kilpailua lukuunottamatta ollut jokaisessa kilpailussa podiumilla. Vakuuttavaa.


Severin Freund

- Kauden avauksessa juhlinut saksalaishyppääjä on hypännyt tasaisesti pisteille, mutta Engelbergissä ei kulkenut. On parhaimmillaan tasainen hyppääjä, mutta riittääkö puhti tänä vuonna voittoon. Kenties.


Richard Freitag

- Toinen ennakkosuosikkeihin lukeuva saksalaishyppääjä. Nousujohteisessa kunnossa, mutta Mäkiviikolla vaadittava tasaisuus puuttuu selkeästi. Uskon Freitagin olevan lopulta kova ja avauskilpailut näyttävät tahdin.

Haastajat:

Domen Prevc

- Mäkihypyn maailmancup- piirien toinen Prevc on tullut tällä kaudella lopullisesti läpi maailman eliittiin. Ikää on vasta 16 vuotta ja kyseessä on ikäisekseen todella kypsä huippulupaus. Sijoittunut jo tällä kaudella podiumille ja hypännyt hienosti. Jos kaikki menee nappiin, on toinenkin Prevc mukana kiertueen voittotaistelussa, mutta en aivan usko hänen kirkkaimpaan tulokseen yltävän. Viimeinen silaus puuttuu.


Kenneth Gangnes

- Norjalaishyppääjä on tällä kaudella murtautunut Domen Prevcin tavoin maailman eliittiin, siitä todisteena maailmancupin osakilpailuvoitto kotimaisemista Lillehammerista. On esiintynyt myös viime kaudella pisteillä, mutta ottanut suuren harppauksen tällä kaudella. Mahdollisuudet on ainakin yksittäisiin osakilpailuvoittoihin, mutta riittääkö meno kokonaiskilpailun voittoon. Epäilen.


Itävaltalaiset

- Niin, miksi en listannut ketään yksittäistä hyppääjää? Syy on yksinkertainen. Koko Itävallan joukkue nostaa aina Mäkiviikon lähestyessä jo liki pohjalla käytyään tasoaan, mm. Michael Hayböck ja Stefan Kraft ovat viimeisimmissä kilpailuissa osoittaneet nousevaa kuntokäyrää. Eikä superässää, harjoittaluun viime aikoina keskittynyttä Gregor Schlierenzaueria voi unohtaa. Itävallan joukkue on aina varteenotettava vastus, joten jätetään tämä kohta sananmukaisesti tähän.


Noriaki Kasai

- Kokenut Kasai on tänäkin vuonna mukana kärkitaistossa. Vaikka ikää on jo päälle 40 vuotta, ei meno ole vuosien varrella hidastunut. Vaikka fysiikan puolella Kasia ei ole enää nuoruusvuosiensa tasolla, on hänen tekeminen lentotaidon ja tekniikan varassa. Kasai hyppää tasaisesti ja kokemuksensa avulla hän on ainakin onnistuessaan avauskisat terävimmän kärjen mukana.


Seuraa myös heitä:

Simon Ammann

- Viime mäkiviikolla rajusti kaatunut Ammann on edelleen hyvässä kunnossa, mutta ne alastulot. Ne alastulot. Hyppyrin keulalla tekeminen on ehkä jopa kaikista tehokkainta, mutta kaatumiset painavat edelleen ymmärrettävästi muistissa ja alastulot otetaan varman päälle. Tässä tapauksessa tyylipisteet kärsivät ja sveitsiläishyppääjä antaa tasoitusta muille huomattavasti. Viimeisimmissä kilpailuissa alastulot ovat alkaneet näyttämään jo hieman paremmalta, mutta ihmeen on täytynyt tapahtua, mikäli Ammann on niihn jonkinlaisen ratkaisun löytänyt.

- Todennäköisesti väläyttää jossain kilpailussa, mutta yllä mainittyjen seikkojen takia ei pärjää kokonaiskilpailussa.


Roman Koudelka

- Hetkinen. Nyt tulee mielenkiintoinen nimi. Muutama kausi sitten huipulla ollut Koudelka on pikku hiljaa, askel askeleelta ottanut kansainvälistä kärkeä kiinni. Vaikka viime kilpailut eivät suuriin juhliin ole päättynyt, voidaan kaiken onnistuessa Koudelkalta odottaa yksittäisissä kilpailuissa väläytyksiä. Tai sitten ei. Yllätysvalmis kaveri jokatapauksessa.

 


Mielenkiintoinen mäkiviikko jälleen kerran edessä. Heitä alla olevaan kommenttilaariin omat veikkauksesi mäkiviikon kärkinimistä.