Liiga -kausi 2015-16 on edennyt nopeasti. Olemme jo pitkällä keväässä ja on aika jakaa mitalipelien joukkueet. Välierät pyörähtävät tänään Oulussa ja Helsingissä käyntiin ja ottelupareina Kärpät-Tappara, sekä JYP-HIFK. Tässä ennakossa analysoidaan kumpaakin otteluparia ja lopuksi arviot lopputuloksesta.

Finalistijoukkueiden uusi vääntö

Kärpät ja Tappara kohtaavat jälleen pudotuspeleissä toisensa. Tällä kertaa tämä tapahtuu kierrosta aikaisemmin kun kahden edelliskauden pari lyö taiston tänä iltana Oulussa käyntiin. Kärpät on vienyt molemmat taistot ja valloittanut kahden edelliskauden Suomen Mestaruudet. Tänä vuonna povaan taiston olevan tasaisempi, eikä legendaariselta Game Seveniltäkään välttämättä tässä parissa vältytä.

Kärpät sijoittui tämän kauden runkosarjassa toiseksi. Tappara oli heti vanavedessä kolmas, ja tämän kauden kohtaamiset ovat sujuneet tasaisissa merkeissä. Otteluvoitot ovat 2-2, joskin Kärpät on vienyt kotonaan pelatut ottelut runkosarjassa useamman maalin erolla. Runkosarjan tilastot ovat kuitenkin tässä vaiheessa täyttä paperia, ja ne eivät anna kuin enää osviittaa kun kiekko tänään Raksilassa jäähän tippuu.

Tappara on saanut huilata jo viikon. Joukkue tiputti Lukon jatkosta ja pääsi aloittamaan Kärppiä aikaisemmin välierävalmistelut. Tänä päivänä tuo viikon tauko herättää erilaisia mielipiteitä, osa tulkitsee sen hyödyksi, osa taas haitaksi. Skenaario on täysin joukkueesta kiinni, mutta uskon Tapparan kääntävän tämän hyödyksi.

Kärpät on tunnetusti kotonaan vahva joukkue. TPS pisti kuitenkin Oululaiset tiukoille ja venytti ratkaisun aina kuudenteen peliin asti. Oululaisjoukkue teki kuitenkin päätöserässä upean kirin ja varmisti paikan välieriin. Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven tähdittämä kentällinen on ollut kauden aikana vahvassa nousussa ja nuorten maailmanmestarit olivat myös kuudennessa puolivälierässä tehopisteillä. Tuohon ketjuun kannattaakin tässä ottelusarjassa kiinnittää katseet.

Tällä kaudella Liigan helmikuun pelaajaksi valittu Tapparan maalivahti Tomi Karhunen on yksi ottelusarjan avainpelaajista. Mikäli Karhunen pystyy esittämään talven virettään välierissä, on Kärppien hankala Tappara-veskaria ohittaa.
 Jatkoon:  Tappara. Kyllä. Kolmas kerta toden sanoo, ja tällä kaudella Tapparan urakka ei pääty tappioon. Kärpät ei ole yhtä hyvä kokonaisuus kuin viime vuonna ja tähän Tappara iskee. Sarja ei katkea neljännen pelin jälkeen, vaan jompi kumpi venyttää ratkaisua. Vaikka Game Seveniin asti.
 

Runkosarjan voittaja ennakkosuosikki - JYP iskee heikkoihin kohtiin

Runkosarjan voittoa juhlinut HIFK saa välierissä vastaansa SaiPan jatkosta tiputtaneen JYP:n. Puolivälierissä Pelicans laittoi HIFK:n yllättäen koville, ja kykeni venyttämään ratkaisua aina kuudenteen puolivälierään asti. Helsinkiläisjoukkue sinetöi välieräpaikan kuitenkin kuudennen ottelun päätöserän viimeisellä minuutilla ja lahtelaisjoukkueen kesäloma alkoi.

Tästä ottelusarjasta on haastava kirjoittaa ennakkoa. Tiedämme, että Pelicans pystyi iskemään HIFK:lle hyvin hanttiin ja miksei JYP:kään pystyisi tänään Helsingissä alkavassa ottelusarjassa samaan? Sen on vaan pelattava yhtä tehokkaasti ja fiksusti kuin SaiPaa vastaan, mutta vielä yhden napsun sitäkin paremmin.

HIFK:n maalivahti Ville Husso on vireessä. Torjuntaprosentti on puolivälieräsarjasta 93,1%, joten vahvaa työtä on muutaman vuoden takainen U20 -mestari tehnyt. HIFK:n kakkosvahtina välieriin lähtee Kevin Lankinen, joka hänkään ei tarpeen vaatiessa huono ole. HIFK:n vahva maalivahtipeli voi pitää JYP:n maalisarakkeen pienenä, jos puolustuspeli sujuu ongelmitta.

JYP:n vahva ase on puolustuspeli. SaiPaa vastaan pelatuissa puolivälierissä joukkue pystyi varjelamaan maalin edustaansa suhteellisen tehokkaasti, eikä lappeenrantalaisjoukkue päässyt parhaille maalipaikoille kovinkaan useasti. Lisäksi kun maalivahti Tuomas Tarkki asetetaan työpisteelleen, on puolustuspää varmasti todella hyvässä tikissä. Sitä on HIFK:nkin vaikea ohittaa.

Tasainen tästä sarjasta kieltämättä tulee. Ensimmäiset pelit tarjoavat tarkempaa tietoa voimasuhteista ja niiden jälkeen olemme viisaampia. Joka tapauksessa tästäkin parista tulee kova joukkue myös pronssiotteluun. Avausmaalin merkitys korostunee tässä sarjassa suuresti kun JYP onnistui iskemään jokaisessa SaiPaa vastaan pelatussa puolivälieräottelussa. Olisikin mielenkiintoista nähdä, miten HIFK toimisi takaa-ajajan roolissa.
 Jatkoon: HIFK: Pystyy vastaamaan JYP:n vahvaan puolustuspeliin. Runkosarjan voittaja on kova. Pystyy ratkaisemaan otteluita myös viime hetkilläkin. Ottelusarja venyy, mutta lopulta helsinkiläisjoukkue vie voiton.